Taal is een belangrijk onderdeel van iedere samenleving. Ook in Laos is dit natuurlijk zo. Een paar woordjes en zinnetjes Laotiaans leren wordt in het land enorm op prijs gesteld en zal vaak met lachende mensen gepaard gaan. Veel Laotianen vinden het erg leuk als een (westerse) toerist een poging doet om Laotiaans te spreken. Hieronder wat meer informatie over taal in Laos.

 

Laotiaans

Laotiaans is de officiële taal van Laos. In het Laotiaans is het ພາສາລາວ, phasa lao. De taal is zeer nauw verwant aan het Isaan wat gesproken wordt in het noordoosten van de Isaan regio in Thailand. Het Laotiaanse schrift is ook nauw verwant aan het Thaise schrift en veel Laotianen kunnen het Thais ook verstaan en lezen. Er zijn vijf dialecten in het Laotiaans maar het dialect wat men spreekt in de hoofdstad Vientiane wordt in geheel Laos begrepen door mensen die het Laotiaans machtig zijn. Laotiaans is een taal die zeer verschillend is van het Nederlands en men gebruikt zes, voor ons moeilijk te onderscheiden, tonen in het Vientiane Laotiaans. Men schrijft van links naar rechts en het alfabet wat men gebruikt heeft 28 klinkers en 33 medeklinkers.

 

Andere Aziatische talen in Laos

Laotiaans is niet de enige taal die wordt gesproken in het land en men schat dat er nog zo’n 70 tot 120 andere talen worden gesproken door diverse etnische groepen in het land. Deze talen zijn weer onder te verdelen in vier taalgroepen. Voor een land met ongeveer 7 miljoen (2009) inwoners zijn er dus zeer veel verschillende talen en is er een flinke diversiteit. Laotiaans is voor veel mensen dus een tweede taal maar niet iedereen is de Laotiaanse taal machtig. Vooral op het Laotiaanse platteland zijn er in bepaalde gebieden slecht enkele mensen (vaak mannen) per dorp die Laotiaans spreken. Het Thais is een taal die in heel Laos present is vanwege de media en de populariteit van Thaise muziek, veel Laotianen kijken naar Thaise televisiekanalen en Thais is voor Laotianen gemakkelijk te leren. Vietnamees wordt in het grensgebied met Vietnam ook gesproken en op veel plaatsen in Laos wonen behoorlijke groepen Vietnamezen die hun taal spreken. Chinees en zuidelijke dialecten en talen van het grote buurland China worden steeds meer gehoord vanwege het toenemende aantal Chinezen dat naar Laos emigreert. Vooral in het noorden van Laos is de Chinese aanwezigheid te merken. 

 

Engels, Frans en Duits

Frans wordt door de regering soms als tweede taal gebruikt maar wordt steeds vaker vervangen door de Engelse taal. Frans wordt door een deel van de Laotianen gesproken maar het Engels wordt door meer mensen beheerst. Mensen die voor 1975 naar school zijn geweest hebben op school Franse les gehad. Duits wordt door vrijwel geen enkele Laotiaan gesproken of verstaan en is dan ook praktisch onbruikbaar in het land. Engels is tegenwoordig de taal die in het toerisme de boventoon voert. Echter is het buiten de meer toeristische plaatsen zoals Vientiane, Luang Prabang, Si Phan Don (Vierduizend Eilanden) en Vang Vieng soms moeilijk om iemand te vinden die een andere taal machtig is dan het Laotiaans. Je zult daar op veel plaatsen dan ook niets hebben aan kennis van de Engelse of Franse taal. Het leren van wat woorden Laotiaans en het hebben van een taalboekje en een boekje/ Boxo-waaier met foto’s en plaatjes kan dan erg gemakkelijk zijn. Laos is lid van de Francophonie.  

Vertaling van en naar het Laotiaans?
Ben je op zoek naar iemand die kan vertalen van het Nederlands naar het Laotiaans of vanuit het Laotiaans naar het Nederland of Engels? Stuur dan even een e-mail naar This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it en we kunnen je wellicht verder helpen.

Wat woordjes en zinnen in het Laotiaans

Hieronder wat woordjes en getallen in het Laotiaans. We raden je bij een reis naar Laos aan om een taalboekje te kopen. Deze zijn op diverse plaatsen te verkrijgen in Nederland maar ook in Laos (meestal Engels-Laotiaans).  

Algemeen:
hallo (hoe gaat het?) - Sabaai-dii
Tot ziens (veel geluk)! – sok dii
ja - eur
nee - boh
dank u -  Kop tjai
hartelijk bedankt - kop tjai lai lai
graag gedaan, je bent welkom – boh pen jang
hoeveel kost dit? - thao dai?
wat is uw naam? – tjao seu njang?
Mijn naam is… - Koi seu…
Buitenlander (letterlijk Fransman) - falang

Eten en drinken:
water - nam
drinkwater – nam deum
bier - bia
rijst - khao
brood -khao jii
koffie - kafeh
vis – paa
kip - khai 

Onderweg en praktisch
Toilet - Suam
Tempel - Wat
straat - Thanon
steeg/laan - Soi
dorp - Ban of baan
Eiland - Don
Heuvel - phuu of phou
Waterval - Taat
Markt - Talaat

 

Getallen
1 - neung
2 - sawng
3 - saam
4 - si
5 - haa
6 - hok
7 - jet
8 - paet
9 - Kao
10 - sip
11 - sip et
12 - sip sawng .... etc
20 - sao
30 - saam sip
40 - si sip
50 - haa sip
60 - hok sip
70 - jet sip
80 - paet sip
90 - kao sip
1000 – phan


Omslag van het taalboekje van Lonely Planet

GoLaos.nl