Laos heeft een prachtige natuur en heeft op dit gebied erg veel te bieden. Door de vele bergen en moeilijke begaanbare gebieden heeft de natuur op veel plaatsen nog vrij spel in Laos. Ook de geringe industriële activiteit in het land komt de flora en fauna van het land ten goede. Echter zijn er ook bedreigingen voor de flora en fauna in Laos. De houtkap (deels illegaal) is winstgevend en daarom zijn delen van het oerwoud nu gekapt. De grote behoefte aan grondstoffen in Laos' gigantische buurlanden China, Thailand en Vietnam is een grote bedreiging voor het kleine Laos. In het noorden van het land is op dit gebied op vele plaatsen de invloed van vooral gigant China duidelijk te merken.  

Bosgebieden
Ongeveer 75% van Laos is bedekt met natuurlijke gewassen. 50% van het land bestaat uit bosgebieden. Er groeit bamboe en er staan veel palmbomen en fruitbomen in het land.

 

 

 

Land van de miljoen olifanten
Er leven in Laos naar schatting nog zo'n de 500 olifanten in het wild en dat is nog maar een fractie van het aantal van vroeger. Laos werd het land van een miljoen olifanten genoemd (Lan Xang Hom Khao) maar daar is tegenwoordig dus niet zoveel meer van over. In de provincie Sainyabuli en ten westen van de hoofdstad Vientiane leven nog olifanten in het wild. Ook in het oosten komen nog wilde olifanten voor op de Nakaivlakte. Er zijn ook honderden Indische olifanten in Laos maar deze worden gebruikt voor zwaar werk in de landbouw en de houtkap. Echter worden de dieren steeds meer 'vervangen' door machines en is ook het aantreffen van een olifant als lastdier een steeds meer uniek wordend tafereel.

Andere dieren
Er leven ook apen, beren, vleermuizen, slangen, antilopen, wilde honden en katten, luipaarden en tijgers in het wild in de bossen van Laos.

Op 17 september 2010 verscheen een nieuwsbericht in de wereldpers over een zeer zeldame diersoort (de Saola) die voor komt in Laos. Lees hier meer over op de website van de NOS.

Een Aziatisch vogelparadijs
Je vindt er ook diverse vogelsoorten in verschillende kleuren en maten en in totaal zijn er zo’n 450 verschillende soorten vogels. Voor vogelliefhebbers is Laos dus een waar paradijs. Onder begeleiding van een lokale gids of alleen zijn er vele vogels te spotten in de prachtige bossen van het land. Enkele soorten die je in Laos tegen kunt komen zijn: de nachtegaal, Siamese vuurrugfazant, reuzenibis, buulbuul, timalia, geelbuik-bavawever, drongo en de groene pauw.


Leven in de rivier
In het zuiden van Laos in de Mekong rivier vind je zoetwaterdolfijnen maar de aantallen van deze diersoort zijn de laatste decennia drastisch gedaald. Er leven ook vele vissoorten in de Mekong en deze vis is voor veel inwoners een erg belangrijke inkomens- en voedselbron.


 

Grote runderen
Het grootste rund ter wereld heeft Laos ook als zijn thuisbasis. De gaur weegt over de duizend kilogram en komt voor in het zuiden en noorden van het land.

Voor meer foto's van de Laotiaanse natuur kijk hier

 

 

 

GoLaos.nl