Laos heeft een tropisch klimaat en over het algemeen is de temperatuur dan ook hoog in het land. Laos heeft drie seizoenen, het regenseizoen, het droge seizoen en het hete seizoen. In de bergen van Laos ligt de temperatuur wat lager en kan het ’s nachts in de periode van oktober tot februari niet al te warm meer zijn (een trui is dan geen overbodige luxe). Hieronder een overzicht van de verschillende seizoenen in Laos.

 

Het droge seizoen

Van november tot februari heerst het droge seizoen. Het is dan wat minder warm en droog. Deze periode is het een stuk aangenamer in het land dan tijdens het hete seizoen en het regenseizoen. Het is dan ook de meest populaire periode voor toeristen om het land te bezoeken. De wegen zijn ook beter begaanbaar en in een land met veel onverharde wegen kan regen het reizen een stuk moeilijker maken (al zijn veel hoofdwegen tegenwoordig gelukkig verhard). ’s Nachts koelt het vooral in de bergachtige gebieden behoorlijk af in dit seizoen.

 

 

Het regenseizoen

Dit seizoen duurt van mei tot oktober en wordt ook wel de moeson genoemd. Het kan in deze periode erg benauwd zijn en drukkend aanvoelen. Vaak regent het slechts een paar uur per dag (meestal in de namiddag) maar soms regent het hele dagen achtereen. Het is echter ook in het regenseizoen mogelijk dat het een hele dag of meerdere dagen droog is, de natuur blijft namelijk onvoorspelbaar. In het regenseizoen kan reizen wat langer duren omdat de onverharde en verharde wegen soms overstromen en de onverharde wegen kunnen veranderen in grote modderpoelen. Reizen is dus wat moeilijker maar het is zeker niet onmogelijk. Een voordeel van het regenseizoen is dat de kleuren wat meer te voorschijn komen omdat het stof wat in het droge seizoen soms vele planten bedekt weg wordt gespoeld. In het regenseizoen is het land minder in trek bij toeristen en kunnen de prijzen voor bijvoorbeeld accommodatie soms wat lager zijn.

 

   

 

Het hete seizoen

In de maanden maart, april en mei kan het in Laos erg warm worden en stijgen de temperaturen soms tot 40 graden of hoger. Het is dan soms geen pretje omdat het benauwd en erg warm is.

 

 

 

 

GoLaos.nl