Bij het reizen in een land is vervoer natuurlijk een belangrijk onderdeel. We gaan in dit onderdeel verder in op het reizen naar en in Laos. Reizen in Laos kan een tijdsrovende bezigheid zijn en bij reizen per openbaar vervoer is het comfort vaak niet erg hoog. Laos is een erg bergachtig land en dat heeft dan ook invloed op de reistijden. De meeste hoofdwegen zijn tegenwoordig geasfalteerd en dat is natuurlijk een zeer positieve ontwikkeling voor het reizen over land. We proberen hier zo goed mogelijk informatie te geven over reizen in en naar Laos en stellen het dan ook erg op prijs als je contact met ons op wilt nemen als je informatie hebt over actuele prijzen, reistijden en andere dingen die van toepassing zijn op het onderdeel reizen. We streven ernaar om de bezoeker zo goed mogelijk te informeren maar natuurlijk zijn reistijden afhankelijk van weersomstandigheden en andere factoren. Ook prijzen zijn aan verandering onderhevig en kunnen daarom afwijken. Bij vragen, opmerkingen, aanvulling etc. stellen we een mailtje naar This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it erg op prijs.


Vervoer naar Laos

Er bestaan helaas geen rechtstreekse vluchten vanuit Nederland, België of Duitsland naar Laos. Je zult dus altijd een of meer keren moeten overstappen om op plaats van bestemming aan te komen. Onderstaand geven wij je een overzicht van de meest gebruikte en gangbare opties van en naar Laos. Je vindt er eventuele routes, vliegmaatschappijen en alternatieve vervoersmiddelen. Zoals al in het hoofdstuk Laos – feiten en cijfers vermeld beschikt Laos over 41 vliegvelden. Wij beperken ons tot de meest gebruikte vliegvelden in Laos.

Vanuit Nederland zijn er meerdere mogelijkheden om je reis naar Laos te beginnen, de meest gangbare en voor de hand liggende route, is een vlucht naar Bangkok (Thailand) om van daaruit verder te reizen naar Laos. Vluchten naar Bangkok zijn tegenwoordig meer regel dan uitzondering. Bangkok kan dan ook gezien worden als het startpunt van velen voor zijn of haar reis naar Zuidoost Azië en Laos. Vanaf meerdere locaties kun je enkele malen per week en in het hoogseizoen bijna dagelijks naar Bangkok vliegen. Belangrijke reden hierbij is dat Bangkok een relatief goedkope bestemming is om naar toe te vliegen of vanaf te vertrekken. Tevens heb je diverse opties om vanuit Bangkok Laos te bereiken.

Vanaf bijvoorbeeld Schiphol (Amsterdam, Nederland) vlieg je naar Bangkok (Thailand) o.a. met KLM, EVA Air en Mahan Air. Een zeer goed alternatief is Düsseldorf International Airport (Düsseldorf, Duitsland). Air Berlin en Emirates zijn 2 maatschappijen, die door ons worden aanbevolen. Uiteraard hebben beide haar voor- en nadelen. Air Berlin vliegt rechtstreeks, waar je met Emirates een overstap hebt in Dubai. Budgettechnisch bekeken is Emirates wel weer iets goedkoper dan Air Berlin. Uiteraard kun je met aanbiedingen een lager tarief krijgen.

Eenmaal aangekomen in Bangkok zijn er veel mogelijkheden om Laos te bereiken. Onderstaand geven wij een aantal mogelijkheden vanuit Bangkok (Thailand).

Bangkok - Chang Mai - Luang Nam Tha
Vanuit Bangkok vlieg je met Bangkok Air naar Chang Mai. Na een kort verblijf/overnachting neem je de bus naar Chang Khong waar je de grens over gaat naar Huay Xai. Van hieruit neem je de bus naar Luang Nam Tha.

Bangkok - Chang Mai - Luang Prabang
Je begint je route zoals ook naar Luang Namtha, middels een vlucht nar Chang Mai en een bustocht naar Chang Khong. Vervolgens kun je de slowboat nemen (via Pakbeng, waar je zult overnachten) naar Luang Prabang. Deze route, door een schitterende omgeving, duurt twee dagen (zorg voor een kussentje of iets zachts om op te zitten). Deze route is sneller af te leggen met de speedboot. Vanwege gebrek aan onderhoud in combinatie met de snelheid raden wij dit echter ten zeerste af. Ook zul je minder meekrijgen van de omgeving waar je door heen reist.

Bangkok - Luang Prabang
Een goed, maar minder spectaculair, alternatief naar Luang Prabang is een rechtstreekse vlucht vanuit Bangkok met Bangkok Airways (
www.bangkokair.com), welke (krap) aansluit om de meeste vluchten van Air Berlin naar Bangkok (Düsseldorf vertrek 17:20 / Bangkok aankomst 09:05). Deze vlucht duurt ca. 2 uur. Je kunt ook vliegen met Lao Airlines, maar deze vlucht zal je meer kosten.

Bangkok – Vientiane
Ook de route van Bangkok naar Vientiane kun je op verschillende manieren aanpakken. Je vliegt rechtstreeks met Lao Airlines (
www.laoairlines.com) of Thai Air (www.thaiair.com) naar Vientiane. Een goedkopere en zeker een leuke ervaring is de nachttrein van Bangkok naar Nong Khai, waar je de grens oversteekt en via de Thai-Lao-friendshipbridge Vientiane bereikt.
 

Bangkok – Pakse
Naar Pakse heb je diverse mogelijkheden. Je kunt rechtstreeks vliegen met Lao Airlines, met Thai Air vlieg je naar Ubon Ratchathani, vanwaar je je met lokaal vervoer naar de grens kunt laten brengen. Vanuit Bangkok kun je vanaf station Mochit ook de (goedkopere) nachtbus pakken. Deze vertrekt rond 20:00 uur en brengt je tot de grens met Laos, waar je rond 06:00 uur aankomt. Mocht je al een visum hebben, dan kun je rond 07:00 uur de grens oversteken om met taxi of tuk-tuk verder te gaan richting Pakse. Indien je nog geen visum hebt kan dit wat later zijn.

Vervoer in Laos

Hier kun je informatie vinden over reizen in het land zelf. Bij opmerkingen, aanvullingen, vragen etc. graag een e-mail naar: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it per trein in Laos

Vervoer per trein
Laos beschikt niet over een spoornetwerk en reizen per trein is binnen Laos dan ook niet mogelijk. Het enige stuk spoor in Laos is te vinden in het uiterste zuiden van het land en stamt uit de beginjaren van de vorige eeuw. Op het eiland Don Khon kun je een stukje spoor en een locomotief vinden uit de tijd dat de Fransen zijn begonnen met de aanleg van een spoorlijn. Door geldgebrek is dit project echter vroegtijdig gestaakt en dat was meteen het eind van het vervoer per trein in Laos.
oude Franse lokomotief op Don Det uit vervlogen tijden spoorbrug voor een spoorlijn die nooit van de grond kwam

Busvervoer in Laos
Reizen met het openbaar vervoer per bus kan een waar avontuur zijn in Laos. De bussen zijn vaak in niet al te beste staat en vaak wordt de ruimte in en op de bus tot het uiterste gebruikt om mensen, bagage en soms ook wat dieren te vervoeren. Je moet soms wat geluk hebben met de bus die je treft maar verwacht niet teveel van de voertuigen. Bussen zijn er in diverse formaten en kunnen variëren van grote touringcars tot kleine bussen of minibusjes met 9 zitplaatsen. Op de busstations kun je vaak achterhalen wanneer een bus officieel vertrekt maar houdt er rekening mee dat de tijden in Laos niet altijd even nauw worden genomen. Soms vertrekken bussen pas als ze vol zijn, dat kan dus resulteren in flinke wachttijden. Maak je hier niet al te druk om want dat helpt niet, je kunt beter doen wat de Laotianen vaak ook doen; zitten of liggen en wachten. De bagage gaat vaak op het dak en kan bij regen dus nat worden, verpak je spullen daarom dus goed als je niet wilt dat het bij regen doordrenkt van het dak wordt gehaald bij het bereiken van de bestemming. Kaartjes koop je meestal in de bus maar soms ook op het station bij een apart loket. De prijzen staan meestal op de ramen van de loketten van de busstations geschilderd. Aan stoelnummering doet men niet en dat betekend dus dat het principe van ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’ geldt. Als je laat bent kan het betekenen dat je ergens op een vervelende plaats komt te zitten of plaats moet nemen op een plastic stoeltje in het gangpad. Bussen vertrekken meestal vroeg in de ochtend (6.00-7.00 uur) en dit is ook de periode van de dag dat de bussen over het algemeen het snelst gevuld zijn. Men stopt onderweg diverse malen voor het laden en lossen van spullen en voor het inlaten en uitlaten van mensen. Ook zijn er stops om wat te eten (men stopt soms bij een winkeltje of op een plaats waar verkopers actief zijn. Je behoefte doen kan onderweg in de bosjes aan de kant van de weg. Let wel op dat je niet te ver de berm in loopt want in sommige gebieden kunnen niet ontplofte oorlogsmaterialen voor gevaar zorgen. De uitzichten tijden de meeste busreizen zijn adembenemend en maken veel goed van het geringe comfort. Sommige steden hebben meerdere busstations en vaak zijn deze stations een eind van het centrum van een plaats gelegen. Een ritje per tuk-tuk van het station naar het centrum of de plaats van bestemming zal vaak dus nodig zijn. In sommige plaatsen is er ook de mogelijkheid om te reizen per VIP bus. Dat is soms een stuk comfortabeler dan de gewone bus maar ook een beetje duurder.
bus in Laos vervoer in Laos

Liften
Zoals over bijna de gehele wereld is liften ook in Laos mogelijk. Vanwege de lage vervoersprijzen zullen veel bezoekers niet kiezen voor liften in Laos maar het kan natuurlijk een avontuur zijn. Bedenk dat betalen voor een lift normaal is en doe dit dan ook. Liften neemt natuurlijk wat risico’s met zich mee maar dat is zo in ieder land.

Tuk-tuks en jumbos
In veel plaatsen in Laos vindt je tuk-tuks en jumbo’s. Deze gemotoriseerde voertuigen kunnen een goed middel zijn om je te vervoeren van A naar B. Vaak zijn er een paar zitplaatsen maar de grootte verschilt. De prijs is onderhandelbaar. In toeristische plaatsen zal men je vaak een kaart tonen met daarop ‘vaste’ prijzen en zal men minder geneigd zijn om te onderhandelen. Deze kaart is door de bestuurders zelf gemaakt en onderhandelen is natuurlijk nog steeds mogelijk. Soms scheelt het ook of je in een toeristisch gedeelte van een stad of dorp staat of daarbuiten. Vraag in je hotel of hostel ook wat de gangbare prijzen ongeveer zijn. Afdingen hoort erbij maar houdt er rekening mee dat afdingen op een manier gebeurt die voor beiden respectvol is. Gezichtsverlies is voor een Laotiaan en ook voor vele anderen natuurlijk niet fijn. Spreek de prijs altijd van te voren af en als de prijs niet duidelijk is laat het dan opschrijven.

een vervoersmiddel zoals je het tegen zult komen 
Fietsen
Het lijkt alsof steeds meer mensen zich fietsend door Laos begeven. Fietsen is een mooi alternatief op het openbaar vervoer om het land te verkennen. Houdt er rekening mee dat er zeer veel bergen zijn en dat de wegen niet altijd even goed zijn. Vooral buiten de hoofdwegen kunnen zandpaden in het regenseizoen erg slecht begaanbaar worden. Een goede voorbereiding is erg belangrijk en goed materiaal is uiteraard ook wenselijk. Fietspaden zijn niet bestaand in Laos en een fiets kan veel bekijks trekken in een klein dorp op de route. Het huren van een fiets is ook mogelijk in Laos. In Vientiane is dit al mogelijk voor slechts zo’n 8.000 Kip (+/- 0,75 eurocent) per dag. Ook in Luang Prabang en andere plaatsen is het mogelijk om een fiets te huren. Kijk de fiets voor verhuur goed na op eventuele schade om later niet te hoeven betalen voor schade die er al was voor je de fiets huurde.
 toeristen op de fiets in Vientiane

Motors en brommers
Een brommer of motor huren is in de grotere plaatsen van Laos vaak mogelijk en ook in sommige minder grote plaatsen zoals Luang Nam Tha is het huren van een brommer mogelijk. Vaak is het huren van een brommer niet duur naar westerse maatstaven. Je betaalt vaak tussen de 5 en 10US$ per dag. Soms is dat voor 24 uur en soms moet de brommer voor een bepaalde tijd weer terug zijn. De benzine kost rond de 8.000 Kip per liter (eind 2009) en is voor eigen kosten. Als je een lekke band krijgt is dit vaak op veel plaatsen te repareren aan de kant van de weg bij een reparateur. De kosten hiervan liggen niet hoog. Het dragen van een helm is tegenwoordig naar ons weten verplicht en is aan te raden voor je veiligheid. Een paar dagen een brommer huren en er op uit trekken kan een zeer mooie ervaring zijn tijden een reis door Laos. Houdt er rekening mee dat vooral buiten de steden veel dieren op de weg zitten, liggen en lopen en dat dit een extra gevaar met zich mee brengt. Ben dus voorzichtig.
een brommer in Laos (Chinees merk) een toerist op een gehuurde brommer

Reizen per boot
Nog een andere manier om Laos te ontdekken is per boot. Het is een ontzettend leuke ervaring om een tocht te maken over een rivier. Je kunt zo erg goed genieten van het prachtige Laotiaanse landschap. Omdat het reizen over land de laatste jaren door een verbeterde infrastructuur steeds makkelijker gaat wordt het reizen per boot minder populair. Sommige routes zijn tegenwoordig uit de normale ‘dienstregeling’ (neem dit in Laos niet te nauw) geschrapt en anderen varen alleen nog maar voor toeristen en een enkele Laotiaan. Populair is de slowboat over de Mekong rivier. Veel reizigers maken de tour vanuit Huay Xai aan de grens met Thailand over de Mekong naar Luang Prabang in het noorden of vanuit Pakse naar Si Phan Don (de Vierduizend Eiland). De uitzichten zijn vaak schitterend maar het comfort kan erg slecht zijn. Je zit vaak praktisch op de bodem van de kleine boot in een houding dit na enige tijd erg vervelend kan worden. Soms kun je op het dak zitten/ liggen maar dat is alleen toegestaan voor mannen. Vrouwen ziet men liever niet op het dak van een boot vanwege een Laotiaanse traditie. De gemiddelde Laotiaan is ook stukken kleiner dan de gemiddelde Nederlander of Belg en dat betekend dus dat het soms flink ‘vouwen’ is. Veel boten gaan langzaam en worden in het Engels aangeduid met ‘slow boat’, die zijn het beste voor het milieu en vaak goedkoper en veiliger. De snellere boten worden ook ‘speedboat’ genoemd en zijn meestal duurder en minder veilig. Wij raden de speedboat dan ook niet aan. In het droge seizoen kan het water in sommige rivieren erg laag komen staan en is reizen per boot lastig of onmogelijk en kan het voorkomen dat de passagiers allemaal of gedeeltelijk uit moeten stappen en een stukje over de oevers moeten lopen omdat het water te laag staat. Houdt rekening met erg lange reistijden en stel je flexibel op. Tijd is in Laos een rekbaar begrip en bij het vervoer per boot is de reistijd soms moeilijk in te schatten. Zorg voor voldoende proviand in de vorm van eten en drinken voor onderweg en overweeg het meenemen van een kussentje o.i.d. voor iets meer comfort.
een behoorlijke 'luxe' boot voor Laotiaanse begrippen de boot als transportmiddel van mens en product

Sawngthaews
Een sawngthaew is een pick-up met achterin ruimte voor passagiers in de laadbak. Er zijn 2 rijen banken gemaakt (aan ieder zijkant één) om te gaan zitten. Sawngthaew betekent ‘twee rijen’. Buiten de grotere plaatsen is dit vaak het enige middel van openbaar vervoer dat beschikbaar is. Het kan zeer oncomfortabel zijn maar tegelijk ook een avontuur. Betalen doe je in het voertuig en meestal onderweg of bij het bereiken van je bestemming.
de binnenkant van een sawngthaew sawngthaew

Reizen per auto
Het huren van een auto is mogelijk in Laos maar houdt er rekening mee dat er diverse regels aan verbonden zijn. Het is ook mogelijk om een auto met chauffeur te huren in Laos. Dat kan ook een leuke manier zijn om meer van het land te zien.
met een pont de Mekong over veel wegen zijn erg rustig

Taxi’s
Het gebruik van taxi auto’s is in Laos ongebruikelijk en je ziet ze dan ook nauwelijks. In Vientiane op het nationale vliegveld van Laos, Wattay Airport, staan taxi’s. Er is een balie waar men je kan helpen met een taxi voor een vaste prijs maar het kan de moeite lonen om zelf naar buiten te lopen en een prijs af te spreken met één van de chauffeurs op de parkeerplaats of net daarbuiten. Buiten de hoofdstad Vientiane zul je weinig taxi’s aantreffen.

Binnenlandse vluchten
Het is mogelijk om binnen Laos te vliegen. De prijzen zijn in vergelijking met de bussen van het openbaar vervoer erg hoog maar het vliegen is een ervaring op zichzelf. Laos van boven aanschouwen is prachtig.
een klein vliegtuig voor binnenlandse vluchten Laos vanuit de lucht is schitterend

Laos te voet
Veel steden en dorpen zijn prima te voet te behappen. Natuurlijk is het ook mogelijk om lopend te reizen door het land. Een goede voorbereiding is dan natuurlijk ook erg belangrijk en de omstandigheden kunnen zwaar en moeilijke zijn. Veel Laotianen leggen elke dag grote afstanden te voet af en je zult dan ook veel van hen aan de kant van de weg zien lopen.


GoLaos.nl