Onderstaand vind je informatie over geld en aanverwante zaken in Laos. Het is zoals veel dingen onderhevig aan veranderingen en wat vandaag nog zo is kan morgen alweer veranderen. Bij informatie kun je contact met ons opnemen.

Laotiaanse Kip

De munteenheid in Laos is de Laotiaanse Kip, afgekort tot LAK. Er zijn geen munten in omloop en men gebruikt dus uitsluitend papiergeld. Er zijn op dit moment bankbiljetten in omloop van de volgende eenheden: 500, 1.000, 2.000, 5.000, 10.000, 20.000, 50.000 en 100.000 Kip.  

De waarde van de Laotiaanse Kip is laag vergeleken met de Euro. Het bankbiljet met de hoogste waarde is het biljet van 100.000 Kip en dit is ongeveer € 10,00 (november 2012). Voor de actuele wisselkoers kun je
kijken op de website www.xe.com

Omdat de waarde van de Laotiaanse Kip laag is heb je als snel een heel pak geld in je portemonnee. Houdt in de gaten dat op de Laotiaanse biljetten buiten de Westerse getallen ook de Laotiaanse versie van cijfers staan. Dat kan een beetje verwarrend zijn, maar als je even zoekt naar het Westerse getal moet het geen problemen opleveren. De Laotiaanse Kip wordt buiten Laos niet omgewisseld en dus is het raadzaam om bij vertrek uit Laos geen Laotiaanse geld meer in je bezit te hebben.

bankbiljet van 5.000 Kip (Laos)bankbiljet van 1 Amerikaanse Dollar

In Laos wordt ook vaak betaald met Thaise Baht of Amerikaanse Dollars. De Laotiaanse Kip wordt echter het meest gebruikt. Hieronder kun je meer lezen over het gebruik van Thaise Baht en Amerikaanse Dollars in Laos. Met Laotiaanse Kip alleen kun je ook prima uit de voeten tegenwoordig maar wat reserves in andere valuta kan geen kwaad. Ook Euro's kun je prima meenemen om later in te wisselen maar in het dagelijkse leven wordt de Euro niet gebruikt.

Thaise Baht

De munteenheid van buurland Thailand wordt op veel plaatsen geaccepteerd in Laos. Officieel is betalingsverkeer in buitenlandse valuta verboden in Laos maar deze regel is alleen op papier geldig. Zelfs bij diverse overheidsinstellingen (en bijvoorbeeld bij de aanschaf van een visum) vraagt men om betaling in Amerikaanse Dollars of Thaise Baht. Thaise munten worden soms ook gebruikt in Laos maar voornamelijk gaan de transacties in bankbiljetten.

Amerikaanse Dollars

De Amerikaanse Dollar word in Laos ook op grote schaal gebruikt en sommige transacties gaan in principe alleen in Amerikaanse Dollars (US$). Let er op dat de bankbiljetten niet teveel beschadigd zijn. Je loopt anders het risico dat deze niet geaccepteerd worden. Munten van de Amerikaanse Dollar worden niet gebruikt in Laos. In sommige (duurdere) hotels worden de prijzen alleen in Amerikaanse Dollars weergegeven. In kleinere plaatsen kan het misschien moeilijker zijn om te betalen in Dollars. De wisselkoers wordt vaak in het voordeel van de verkoper afgerond, maar vaak gaat het om slechts een paar eurocent.


Creditcard

Het gebruik van creditcards is in Laos minder ingeburgerd dan in vele Westerse landen. Bij grote (en duurdere) hotels in met name de hoofdstad Vientiane is het gebruik van een creditcard over het algemeen geen probleem, maar in kleinere slaapgelegenheden zal men een creditcard over het algemeen niet accepteren en een betaling in cash geld willen. In de hoofdstad Vientiane is het op meerdere plaatsen mogelijk om een creditcard te gebruiken voor betalingen (duurdere restaurants en winkels voornamelijk), maar in kleinere plaatsen moet u er op rekenen dat dit niet mogelijk is. Om teleurstellingen te voorkomen kunt er beter niet zonder meer van uitgaan dat uw creditcard word geaccepteerd. Echter wordt het gebruik van de creditcard normaler en zal het in de nabije toekomst makkelijker zijn om ermee te betalen.

Banken en wisselkantoren
De meeste banken en wisselkantoren (soms in banken gevestigd) zijn open van 8.30 tot 15.30 uur. Ga er niet zondermeer vanuit dat het personeel Engels spreekt en heb geduld als men geen of zeer gebrekkig Engels spreekt, dit geldt overigens niet alleen bij banken. De grote wisselkantoren zoals Western Union (ook voor ‘money-transfers’) zijn in Laos ook te vinden in de grote plaatsen en zelfs in enkele kleinere plaatsen.

Bankpas en het opnemen van geld
Het opnemen van geld met een bankpas is in Laos op beperkte (maar steeds grotere) schaal mogelijk en de laatste jaren zijn er op diverse plaatsen geldautomaten geplaatst. Sinds 2009 zijn er op diverse plaatsen geldautomaten geplaatst en zelfs in de kleinere steden is het nu steeds makkelijker om geld op te nemen. Maar ga er nog niet vanuit dat het overal mogelijk is en reken erop dat de automaten niet altijd werken of je pas accepteren. Goed om te weten is dat het maximaal op te nemen bedrag op sommige plaatsen ‘slechts’ 1 miljoen Kip (ca. € 100, november 2012) is. Bij de ANZ Bank in o.a. Vientiane is het mogelijk om 2 miljoen Kip (ca. € 200, november 2012) op te nemen. Met een pas van de Nederlandse bank Rabobank zijn de kosten voor deze opname bij ANZ 40.000 Kip (ca. € 4,00, november 2012). Voorkom ook hier teleurstellingen en problemen en zorg ervoor dat je altijd wat contant geld achter de hand hebt. In Vientiane kun je diverse geldautomaten vinden, voornamelijk in het centrum en op de weg van het monument Patuxai naar het Presidentieel Paleis (Rue Lan Xang). Ook in het meer toeristische gebied nabij de Mekong Rivier kun je geldautomaten en banken vinden. Niet elke bankpas werkt in Laos. Bankpasjes van de Nederlands bank Rabobank geven soms problemen. Soms is het wel mogelijk om met een creditcard van dezelfde bank geld op te nemen.

Het wisselen van geld

Het wisselen van buitenlandse valuta naar Laotiaanse Kip is op veel plaatsen een snelle en niet al te ingewikkelde formaliteit. Het meest wordt er gewisseld van Thaise Baht, Amerikaanse Dollars en Euro’s naar Laotiaanse Kip en andersom. In elke stad van enig formaat kun je één of meerdere wisselkantoren vinden en na het invullen van een paar gegevens zal men overgaan tot de transactie. In kleinere plaatsen moet je er echter vanuit gaan dat het wisselen wat moeizamer kan verlopen of in zijn geheel niet mogelijk is. Ook kan de wisselkoers in kleinere plaatsen ongunstiger zijn. Geld wisselen op de zwarte markt is de moeite niet waard en de verschillen zijn erg klein, ook is het bij Laotiaanse wet verboden. Tel bij het omwisselen van geld (waar dan ook ter wereld) altijd even na hoeveel je hebt gekregen. Je kunt dit het beste doen in de directe nabijheid van de persoon, die je het geld heeft overhandigt. Mocht er een fout zijn gemaakt, dan kun je dat direct aangeven bij de desbetreffende persoon.

Fooi

Het geven van fooi is in Laos niet gebruikelijk. Fooi wordt in veel communistische landen officieel gezien als een uiting van kapitalisme, omdat het geven van fooi makkelijker is voor mensen met veel geld. Echter is het tegenwoordig steeds meer geaccepteerd in Laos om fooi te geven en in sommige hotels en hostels zie je ook een 'tipbox' (Engels voor fooienpot) staan. Fooi geven hoeft dus niet en men verwacht het ook niet op de meeste plaatsen maar het wordt zeer zeker erg op prijs gesteld. In een land waar 44% van de bevolking 1,25 US$ of minder per dag verdient (periode 2000-2006, latere informatie nog niet beschikbaar) kan een kleine fooi een zeer welkome aanvulling zijn op de inkomsten.

Afdingen
Afdingen op niet geprijsde artikelen is in Laos normaal en wordt min of meer verwacht. De prijs die men over het algemeen aan een buitenlander vraagt is stukken hoger dan de prijs voor een Laotiaan. Houdt er bij het afdingen rekening mee dat je de aanbieder niet beledigd en blijf vriendelijk. Het afdingen gaat in Laos over het algemeen in een vriendelijke en niet opgedrongen sfeer. Men vindt het belangrijk dat er niet teveel gesteggeld wordt en dat zowel koper als verkoper geen gezichtsverlies lijden, iets wat in Laos (en in grote delen van de wereld) als erg vervelend wordt ervaren.

Traveller cheques

Op veel plaatsen in Laos weet men niet wat traveller cheques zijn en het gebruik ervan is dan ook niet al te makkelijk. Er zijn plaatsen waar men de traveller cheques omwisselt maar vaak wordt dan een hoge provisie gevraagd.


GoLaos.nl