Laos is een land met veel armoede en een groot deel van de bevolking moet rond zien te komen van een erg laag inkomen per dag. Er zijn diverse organisaties actief in Laos met tot doel het helpen van de Laotiaanse bevolking. Hieronder kun je enkele organisaties vinden die actief zijn in Laos. Neem alstublieft even de tijd om het door te lezen, misschien kun je ook je steentje bijdragen?

Stichting Vrienden van het Khongdistrict
Website:
www.helplaos.nl 
Werkgebied: Khongdistrict  

 

Hieronder kun je lezen wat deze stichting doet in Laos. Het stuk is geschreven door Adrie de Koning. Adrie is één van de kartrekkers van deze stichting. Voor meer informatie over deze stichting (ook bezocht door GoLaos.nl) kun je kijken op www.helplaos.nl.

We werken in vier teams:

a. Het belangrijkste team is het Khong Development Committee.
b. De bevolking in samenwerking met de lokale autoriteiten,
c. Twee experts/coaches in o.a projectmanagement die het KDC begeleiden,
d. Het bestuur en alle vrijwilligers in Nederland.

Het Khong Development Comittee onderhoudt de contacten tussen alle teams en stuurt deze aan. Zij weten wat er nodig is in het Khongdistrict. Ook hebben ze geleerd wat de stichting ze kan bieden. Ze zorgen dat alle hulp in het district transparant is. De hulp aan bijvoorbeeld een bepaalde school is daarom bij iedereen bekend. Iedereen is er ook mee akkoord gegaan dat juist die school geholpen wordt. Hierdoor is er een sterke sociale controle ontstaan die er voor zorgt dat het geld efficiënt besteedt wordt. Immers iedere gemeenschap/dorp wil een keer aan bod komen, en dat gaat niet als één school al het budget op zou maken.

Een voorbeeldje: Met slecht 2.000 Amerikaanse Dollars (april 2012 is dit gelijk aan € 1.513) steun wordt een heel klaslokaal gebouwd. De bewoners zorgen voor grind en zand en maken zelf de holle cementblokken die voor de bouw nodig zijn. Binnenkort zullen ze ook zelf gaan metselen en de muren uitzetten.

Onze speerpunten zijn: Capacitybuilding (capaciteitsbouw), onderwijs, water en hygiëne, gezondheidszorg en income-generation (inkomens genererend). Op deze manier leert de hele bevolking samen efficiënt en effectief met geld om te gaan. Leren doen ze "on the spot", begeleidt door onze experts uit de hoofdstad (Vientiane). Het gemeenschapsgevoel wordt zo versterkt en zo kunnen ze samen omgaan met alle nieuwe invloeden van buitenaf en hun eigen keuzes leren maken.

We werken zowel in Laos als in Nederland uitsluitend met vrijwilligers en geven in Nederland bijna niets uit. We zorgen dat de kennis, die er voldoende in Laos is, bereikbaar en bruikbaar wordt voor de mensen in het Khongdistrict. Alle teams hebben nauw contact met elkaar en Inspireren, Stimuleren, Activeren, Faciliteren en Evalueren (iSAVE) zo elkaar.

Thongsian Phongsawath en Adrie de Koning hebben het initiatief genomen om de mensen in het Khongdtrict te steunen. Zij hebben elkaar leren kennen gedurende de vier jaar dat Adrie daar als vrijwilliger gewerkt heeft aan kleinschalige projecten. Samen met vele enthousiaste vrijwilligers zetten ze zich in om mensen in het Khongdistrict te helpen zelf hun keuzes te kunnen maken.

COPE
Website: http://www.copelaos.org
Werkgebied: geheel LaosDe afkorting COPE staat voor
Cooperative Orthotic and Prosthetic Enterprise. Deze organisatie maakt o.a. kunstprotheses voor benen, armen etc. Men doet dit kosteloos voor de mensen die het nodig hebben en het niet kunnen betalen. Men verschaft ook informatie aan mensen over de mogelijkheden bij COPE. Men geeft training en ondersteuning aan lokaal personeel om op deze manier een hoge kwaliteit aan service en assistentie te kunnen geven, nu en in de toekomst. COPE is de op dit moment (juli 2011) de enige producent van protheses in Laos en heeft ook een eigen rehabilitatie centrum waar mensen geholpen worden met het omgaan met de prothese(s). COPE is in 1997 opgezet door Power International en is een samenwerking tussen het Laotiaanse Ministerie van Gezondheid en een groep niet overheidsgebonden organisaties. De toekomst en het plan van COPE is om een geheel Laotiaanse organisatie te worden.

Men heeft een bezoekerscentrum in Vientiane wat de moeite van een bezoek meer dan waard is. Hieronder vind je daarover wat meer informatie:

Open dagelijks van 9.00 tot 18.00 uur.
Khou Vieng Road, Vientiane
600 meter ten zuiden van de Morning Market (Ochtendmarkt, in het Laotiaans Talat Sao).
Tegenover het Green Park Hotel. Tuk-tuk chauffeurs weten waar het is maar probeer duidelijk te zijn waar je heen wilt want men spreekt vaak erg beperkt Engels of een andere taal. Het duidelijk opschrijven van de naam COPE kan helpen om de juiste bestemming te bereiken maar niet iedereen in Laos kan lezen en schrijven (en ons alfabet is anders dan het Laotiaanse) en ga er dus niet vanuit dat men het zondermeer zal begrijpen.

MAG International
Website: www.maginternational.org
Werkgebied: geheel Laos (en ook daarbuiten)MAG International is een neutrale humanitaire organisatie met tot doel het opruimen van overblijfselen (mijnen, bommen etc.) van conflicten om op deze manier het leven van de lokale bevolking wereldwijd te verbeteren. De organisatie is actief in Laos maar op het moment (2010/2011) ook in Soedan, Sri Lanka, Vietnam, Somalië, Rwanda, Republiek Kongo, Democratische Republiek Kongo, Irak, Tsjaad, Angola, Cyprus, Cambodja, Burundi, Libanon en de Gazastrook (Palestina). De organisatie geeft ook voorlichting aan de lokale bevolking over o.a. de gevaren van oorlogsmateriaal om op die manier de risico’s te verkleinen. Meer dan 90% van de 2.300 werknemers van MAG International is afkomstig uit het land waar men werkzaam is. De organisatie draagt op een belangrijke manier bij aan het verbeteren van levensomstandigheden en het bestrijden van armoede in onder andere Laos.

Laat Laos Leren vzw
Website: www.laatlaosleren.be
Werkgebied: geheel Laos maar voornamelijk in de region van Vang Vieng

Laat Laos Leren vzw (LLL) is een verenging die zich inzet voor projecten in Laos en heeft als doel: De nodige morele, financiële, materiële en logistieke steun te verlenen aan onderwijsinstellingen gelegen in Laos. Lees meer over de organisatie op de website.

Big Brother Mouse
Website: www.bigbrothermouse.com
Werkgebied: geheel Laos (hoofdkantoor in Luang Prabang)

Big Brother Mouse is een organisatie die leerboeken drukt en verkoopt en verspreid in Laos. Kinderboeken zijn uniek voor Laos, er zijn er maar heel weinig. De meeste kinderen hebben nog nooit een leerboek of een ander boek in hun bezit gehad. Op scholen is een enorm tekort aan goed lesmateriaal waaronder boeken. Men heeft kantoren in Luang Prabang en Vientiane (vlakbij Wat Mixa) en er zijn diverse verlooppunten van boeken door heel het land. Lees meer over de organisatie op de website.

GoLaos.nl