Gezondheid en risico’s zijn belangrijke dingen voor veel mensen. Daarom hieronder wat informatie over gezondheid en de risico’s bij het reizen in Laos. Lees het rustig door maar bedenk wel dat inwinnen en verkrijgen van professionele informatie bij instellingen zoals uw huisdokter of een gespecialiseerd tropencentrum raadzaam is.    

Gezondheid

Laos heeft een tropisch klimaat met alle daarbij horende gezondheidsrisico’s. Er zijn tropische ziekten die we in West-Europa niet tegenkomen en er kruipt en loopt ook wat meer rond dan in Nederland en België. Dat wil niet zeggen dat je je te druk moet maken over de gezondheidsrisico’s in het land maar het gebruiken van het gezonde verstand is altijd goed. Veel problemen zijn te voorkomen en een goede voorbereiding en het inwinnen van informatie is belangrijk. Bedenk dat Laos een arm land is waar het niveau van de gezondheidszorg erg te wensen over laat. De ziekenhuizen zijn vaak van zeer bedenkelijk niveau en de opleiding van veel personeel in deze ziekenhuizen is vaak lager dan we gewend zijn in België en Nederland.  


Malaria
Malaria komt in geheel Laos voor m.u.v. de hoofdstad Vientiane.  Zorg voor malariapillen en vergeet de anti-muggenspray met DEET niet. Een klamboe is ook effectief in het voorkomen van malaria. Ook het dragen van kleding die voldoende bedekkend is kan muggenbeten voorkomen. Malaria is een ernstige bedreiging voor de gezondheid en komt voor op vele plaatsen ter wereld. Ben dan ook verstandig en neem de te nemen maatregelen serieus. Malariatabletten zoals Malarone zijn in Laos vaak erg moeilijk of niet te verkrijgen.

Dengue fever (knokkelkoorts)
Dengue fever (in het Nederland ook knokkelkoorts genoemd) is een ander probleem wat kan worden veroorzaakt door muggen. Ook ter voorkoming van deze zeer serieuze aandoening is het raadzaam de klamboe te gebruiken, te spuiten en smeren met DEET en op te letten.

Inentingen
Inentingen zijn in Laos niet verplicht maar het is aan te raden om je toch te laten inenten. Waarvoor is afhankelijk van factoren zoals de periode dat je in het land bent en waar je verblijft.

Hieronder een overzicht van infectieziekten waarmee u te maken kunt krijgen in Laos:

Hepatitis A – Vaccinatie aanbevolen
Hepatitis B – Vaccinatie aanbevolen voor mensen die lang en vaak reizen en risicoactiviteiten ondernemen (motorrijden, tatoeages, raften etc.) en mensen die wisselende seksuele contacten hebben of die lang en vaak reizen.
Gele koorts – Als je uit een land komt met een endemisch gele koorts gebied dan is deze vaccinatie verplicht in Laos
DTP (Difterie Tetanus Polio – Vaccinatie aanbevolen
Malaria – Risico het gehele jaar
Bilharzia – Voorzorgsmaatregelen aanbevolen ter voorkoming
Buiktyfus – Bij een verblijfsperiode langer dan twee weken is een vaccinatie aanbevolen
Rabiës (hondsdolheid) – Bij een langer verblijf in het land is vaccinatie aanbevolen.  

Voor een overzicht en omschrijving van diverse ziekten (die niet allemaal voorkomen in Laos ) verwijzen we u door naar deze site.  

Medicijnen
Medicijnen zijn schaars in Laos en slecht verkrijgbaar. Zorg dan ook dat je voldoende voorraad meeneemt als je medicijnen gebruikt. Mocht een medicijn dringend nodig zijn en niet verkrijgbaar in Laos dan is het verstandig om het land te verlaten en naar Thailand te gaan. Vooral in de Thaise hoofdstad Bangkok zijn vele medicijnen zonder problemen te verkrijgen.  

Ziek worden in Laos, en wat dan?
Je kunt overal ziek worden, dus ook in Laos. Als je ernstig ziek wordt is het advies om het land zo spoedig mogelijk te verlaten. Vooral Thailand is dan een land waar je beter geholpen kunt worden. In Udon Thani, vlak over de grens in Thailand staat een ziekenhuis waar je waarschijnlijk al geholpen kunt worden aan de meeste aandoeningen. Dit ziekenhuis heeft een eigen website. In de Laotiaanse hoofdstad Vientiane is het Mahosot Ziekenhuis uitgerust met een internationale kliniek (International Clinic) waar enkele Engelssprekende doktoren zijn. Als het probleem niet te ernstig is kun je hier terecht. Het adres is: Th. Fa Ngum. Als je de tijd nog hebt en naar Bangkok (Thailand) kunt gaan is dat erg aan te raden. Het niveau van de ziekenhuizen in de Thaise hoofdstad is stukken hoger dan die in Laos. Zorg ook dat je zelf wat medicijnen bij je hebt. Hieronder een overzichtje van dingen die je eigenlijk altijd bij je zou moeten hebben op reis.

Nog enkele tips:

- Als je ernstig ziek wordt in Laos neem dan contact op met het thuisfront en contacteer je reisverzekering (eventueel via een alarmlijn of hulpdienst).

- Blijf zo kalm nodig en raak niet in paniek.

- Als je naar Thailand wilt voor spoedeisende medische hulp neem dan waar mogelijk van te voren contact op met het Thaise ziekenhuis en leg uit dat je in Laos bent. Vraag of men contact op wil nemen met de douane zodat je hier de volledige medewerking krijgt.

Reisapotheek
Het is altijd verstandig om zelf wat medicijnen en dergelijke bij te hebben als je op reis gaat. Vergeet niet om pijnstillers (paracetamol, aspirine etc.), diarreeremmers, verband, pleisters, een schaartje, desinfectiemiddel, zonnebrand, pillen tegen wagenziekte (als je hier last van hebt), DEET muggenspray en een pincet bij je te hebben. Dit overzicht is niet compleet en we raden je dan ook aan om een afspraak te maken voor een persoonlijk consult bij een specialist voor al je vragen en vaccinaties.   

Belangrijke telefoonnummers in Laos
Ambulance: 195
Brandweer: 190
Politie: 191


Risico’s

Hierboven hebben we wat verteld over gezondheidsrisico’s in Laos. Er zijn echter nog enkele risico’s waar we je van op de hoogte willen stellen. Ook hiervoor geldt dat het gebruik van het gezonde verstand belangrijk is en dat er geen reden is tot extra bezorgdheid. Reizen in Laos is over het algemeen niet onveilig.


Criminaliteit
Het criminaliteitscijfer in Laos is laag en dat is positief. Overvallen op mensen komen zeer zelden voor en het gebruik van geweld is ook zeer beperkt. Natuurlijk is het verstandig om waakzaam te zijn en te letten op je spullen maar extra bezorgdheid is niet nodig. Kleine criminaliteit komt voor maar is gelukkig geen groot probleem in het land. Plaatsen met veel toeristen trekken vaak wel extra criminelen aan maar Laotianen zijn over het algemeen een eerlijk volk.

Rebellen
Nog steeds zijn relatief kleine groepen Hmong rebellen actief in het gebied ten noorden van Vientiane maar de situatie is stukken beter dan pakweg 15 jaar geleden. Overvallen op bussen en auto’s zijn de laatste jaren niet meer voorgekomen en dit probleem lijkt dan ook behoorlijk onder controle. De Hmong rebellen hebben het ook niet voorzien op toeristen en deze zijn dan ook geen speciaal doelwit. Enige waakzaamheid is verstandig en mocht je in aanraking komen met rebellen dan is het advies om niet agressief te reageren en mee te werken.

UXO – niet geëxplodeerd materiaal
Wellicht het grootste gevaar in Laos is de aanwezigheid van UXO (UneXploded Ordenance), in het Nederlands vertaald: niet geëxplodeerd materiaal. Laos is in de jaren ’60 en ’70 hevig gebombardeerd en de sporen hiervan zijn nog aanwezig in het land. Diverse provincies in het noorden en oosten van het land zijn zeer zwaar getroffen en de zuidelijke provincies aan de grens met Vietnam hebben ook zeer veel te lijden gehad (en helaas nog steeds te lijden) onder de Amerikaanse bommenregens in de zestiger en zeventiger jaren. Informeer dus naar de gevaren en volg de instructies als ze er zijn. De Vlakte der Kruiken en deze omgeving bijvoorbeeld is nog steeds bezaaid met UXO. Ga hier dan ook niet op eigen houtje rondlopen buiten de gebaande paden en denk niet dat je niets kan gebeuren. 

  
GOLAOS.NL DOET ZIJN UITERSTE BEST OM DE GOEDE INFORMATIE TE GEVEN MAAR WE KUNNEN NIET GARANDEREN DAT ALLES VOLLEDIG EN HELEMAAL JUIST IS. NEEM JE GEZONDHEID SERIEUS EN BEZOEK VOOR EEN LANGE REIS OF VAKANTIE IN EEN VER LAND EERST EEN DOKTER OF ANDERE MEDISCHE INSTANTIE! ALS JE VRAGEN, OPMERKINGEN OF VERBETERINGEN HEBT E-MAIL DAN NAAR: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it   


GoLaos.nl