In Laos zul je op televisie regelmatig een sportwedstrijd (meestal voetbal) voorbij zien komen. Laotianen kijken dan ook graag naar sport. Sommigen zijn echter ook actief maar de meerderheid van de Laotianen is geen sportbeoefenaar. In competitieverband sport beoefenen is in Laos niet erg populair.

Voetbal
Deze balsport is de laatste jaren in populariteit gestegen en men kijkt graag naar wedstrijden. Er is in Laos sprake van voetbal in competitieverband maar het is erg beperkt. In de provinciehoofdplaatsen strijd men doorgaans in een regionale of plaatselijke competitie. In de hoofdstad wordt ook gevoetbald maar veel is er niet over bekend. Het nationale team van Laos is ook weinig succesvol en voor een Wereldkampioenschap voetbal heeft men zich nog nooit geplaatst. Grote nederlagen zijn eerder regel dan uitzondering al zijn er de laatste jaren wel wat lichtpuntjes geweest.

het voormalige nationale stadion van Laos tribunes van het stadion midden in Vientiane

Pétanque
Misschien wel de meest beoefende sport van Laos is Pétanque. Het spel wordt op vele plaatsen in steden en dorpen gespeeld. De sport is een overblijfsel uit de tijd van de Franse overheersing en de Laotianen hebben het omarmd. Het nationale team is niet onverdienstelijk en heeft diverse prijzen behaald. In Nederland wordt de sport vaak jeu de boules genoemd.

mannen in Vientiane spelen pétanque

Kataw
Deze sport is erg populair in Laos en vele kinderen zul je dit dan ook zien doen in het land. Het is de bedoeling dat een rotanbal met de voet of het hoofd omhoog wordt gehouden en vaak spant men ook een touw of een net tussen twee palen zodat het erg veel op voetvolley lijkt.

Vechtsporten
Laotiaans kickboxen is wat ruwer dan de Thaise variant en geniet een grote populariteit. Ook boksen is populair. Het is mogelijk om een gevecht bij te wonen.

Olympische deelname
Laos neemt sinds 1980 deel aan de Olympische Zomerspelen. In 1984 nam men niet deel vanwege een door de Sovjet-Unie geleidde boycot van de Spelen. Helaas is het nog niet gelukt om een medaille te bemachtigen en speelt men doorgaans geen rol van betekenis in de sporten waaraan men deelneemt.

een geschikte plaats voor de Olympische vlam in het stadion van Luang Prabang... de Olympische vlag

Overige sporten
Als je in Laos bent en een potje wilt tennissen dan is Vientiane een optie. Er zijn enkele tennisbanen. In Vientiane is ook een zwembad (vlakbij Talat Sao, de Ochtenmarkt) en buiten de stad is een golfcourse. Fietsen huren kan door het gehele land in de dorpen en steden van meer betekenis.

Voor foto's van stadions in Laos kijk hier.

 

Stadion in Vientiane gebouwd voor de SEA Games 2009

 

 

GoLaos.nl